logo.jpg

Rotunda changing the face 2013 contest submission 

In collaboration with Wojciech Gajewski and Jan Sukiennik (137kilo), renderings: Igor Brożyna

The Embassy of Warsaw is the city’s central cultural and information point. It is meant as a space for both tourists and Warsaw residents, which combines informational functions, a green space and a cafe. The Embassy is staffed by a diverse and interdisciplinary group of consuls who can assist in planning a night out on the city or learning more about its history and culture. The Embassy is located in the revitalized Rotunda building which was restored to its original form. Its new/old see-through facade opened the building to its location at one of Warsaw’s busiest intersections, creating a number of synergies with the adjacent square. The Rotunda’s characteristic ceiling has been preserved while the rest of the interior has been changed to reflect its new functions. A high multipurpose space has replaced the central mezzanine and its clustered office spaces. A PKO BP SA bank branch is located next to the Embassy. Both these functions are contained around a central horseshoe shape which surrounds the interior garden space. The horseshoe rises to create an amphitheater whose wide stairs face the Palace of Culture. This space is meant as a meeting place and the building’s focal point. At the amphitheater’s summit is a small cafe, while the stairs around the green space serve as a place to rest or work. The stairs also feature tables, couches and shelves with books, tourist guides and newspapers. A small space at the park’s entrance houses the information booth, while meetings with the Consuls take place in the garden. The bank branch is located on the ground floor beneath the amphitheater and faces the exterior walls and the walkway around the building. The branch is also partially connected with the green spaces outside. Service areas and additional bank spaces are located beneath the building. The square outside the Rotunda is incorporated into the amphitheater’s design. Park benches and tables at the intersection of Pasaż Wiecha and Widok street face each other, encouraging group interactions. Trees were placed to provide shade for the benches and screen the square from the surrounding streets. Lights embedded in the sidewalk accent pedestrian walkways and entrances into the Rotunda. Piezoelectric plates which transform the pedestrians’ kinetic energy into electricity provide the building with renewable source of power.  


Zgłoszenie konkursowe 'Rotunda changing the face 2013' 

We współpracy z Wojciechem Gajewskim i Janem Sukiennikiem (137kilo), rendery: Igor Brożyna

Ambasada Warszawy jest centralnym punktem kulturalno-informacyjnym na mapie stolicy. Jej oferta jest skierowana zarówno do turystów, jak i do mieszkańców stolicy. Innowacyjnie łączy punkt informacyjny z miejską zielenią, klubokawiarnią oraz odpoczynkiem. Placówka wyróżnia się interdyscyplinarnym i zróżnicowanym wiekowo zespołem Konsuli gotowych pomóc w zaplanowaniu wieczornego wyjścia lub poznaniu historii miasta. Ambasada mieści się w budynku Rotundy, którą zmodernizowano i przywrócono do pierwotnej formy. Nowa przezierna elewacja otworzyła budynek na wielkomiejskie skrzyżowanie, tworząc synergię z otaczającym placem. We wnętrzu Rotundy zachowano charakterystyczny dach, reszta została dostosowana do nowej funkcji. W miejsce niskiej antresoli oraz doklejonych pomieszczeń biurowych wprowadzono wysoką przestrzeń wieloużytkową. Obok Ambasady mieści się oddział banku PKO BP S.A. Obie te funkcje rozplanowano wokół centralnej podkowy okalającej wewnętrzny park z zielenią.  Wyrastają z niej szerokie schody z wznoszącymi się tarasami, tworząc nachylony w kierunku Pałacu Kultury amfiteatr. To miejsce spotkań oraz integracji. Na szczycie umieszczono kawiarnię, na poszczególnych tarasach zapewniono miejsca do odpoczynku i pracy wśród zieleni – stoliki, pufy, leżanki oraz wolnostojące meble z książkami, przewodnikami i prasą. Przy wejściu do ogrodu przewidziano pomieszczenie do obsługi części informacyjnej, a w ogrodzie miejsce spotkań z Konsulami. Na ścianie wzdłuż zewnętrznego pasa komunikacyjnego przewidziano miejsca siedzące z dostępem do komputerów oraz multimedialną tablicę ogłoszeń. Pomieszczenia banku umieszczono na poziomie parteru poniżej amfiteatru, tworząc oddział ukierunkowany na okrężny pas komunikacyjny i częściowo powiązany z zielenią wewnętrzną. Pozostałe pomieszczenia i zaplecze banku znalazły się w podziemiach.Plac jest przedłużeniem koncepcyjnym amfiteatru. Zestawione przodem do siebie  ławki ze stolikami sprzyjają integracji w grupach, szczególnie u zbiegu osi pasażu Wiecha i ulicy Widok. Drzewa dobrano tak, aby zacieniały ławki oraz odcinały plac od ulic. W chodniku umieszczono punkty świetlne, które podkreślają ciągi piesze i wejścia do Rotundy. Użyto piezoelektryczne płyty, które zamieniają energię kinetyczną przechodniów w prąd, który może być użyty do zasilania budynku.

2013